Geen verzendkosten
Gratis verzending
(vanaf 2 stuks) Geen verrassingen.
Zeer scherpe prijzen
Scherpe prijzen
Je zit altijd goed.
Service gericht
Service gericht
U staat voorop.

Hoe leest u een band

 

Het “lezen” van Band markeringen

De aanduidingen op een band kunnen verwarrend zijn. De zijwand van een band is bedrukt met talloze codes en getallen die worden gebruikt om o.a. de breedte, hoogte en diameter en vele andere kenmerken weer te geven van deze band. Ook gegevens met betrekking tot de vervaardiging van de band, denk hier bij aan land van productie en de productie datum. Veel van de overige coderingen op de band zijn van weinig of geen belang voor u als consument, terwijl anderen wel van essentieel belang zijn als het gaat om het kiezen van de juiste band.

Als u op zoek gaat naar nieuwe banden dan zijn onderstaande maatvoering en coderingen voor u van belang.

 

Bandenmaat ( 225/55R16 )

Uw bandenmaat is te vinden op de zijwang van uw huidige band en is een opeenvolging van cijfers en letters. Een veel voorkomende bandenmaat in Nederland  is 225 / 55R16, maar er zijn vele variaties, dus het is belangrijk om op uw huidige band te kijken wat de maat is. Vaak wordt er ook gekeken in het instructieboekje of op het internet wat er onder uw auto zit, maar dit raden wij af. Het komt vaak voor dat er bij aflevering van uw “nieuwe” auto andere banden/velgen zijn gemonteerd. Dus altijd controleren welke bandenmaat er nu onder uw auto zit.

Bandbreedte ( 225 )

De eerste drie cijfers. Hier wordt de breedte van de band in millimeters aangegeven. Bij een band met een breedte van 205 zal het loopvlak dus 205mm zijn.

Hoogte ( 55 )

Het vierde en vijfde cijfers van de band die na de breedte van de band staat is de hoogte van de wang van de band, deze wordt uitgedrukt als een percentage van de bandbreedte. Dus een het getal 55 betekent  dat de wang een hoogte heeft van 55% van 225 ( breedte ) in dit geval dus 124 mm.

Radiaal ( R ) 

 

De R die staat vermeld tussen het getal 55 en 16 wil zeggen dat het gaat om radiaalbanden radiaal banden zijn gemaakt van de koordlagen gepositioneerd op een hoek van 90 graden met de rijrichting van de band Bijna elke nieuwe band vandaag vervaardigd is een radiaalband, dit is dus niet van groot belang.

  

Wieldiameter ( 16 ) 

De volgende twee cijfers geven de grote van de diameter van de velg weer   ( dus het gat van de band ) De diameter van de band is van hiel tot hiel. Zo past een band met het getal 16 op een 16 inch velg. Dit getal is uitgedrukt in inch, dus niet in mm. Heeft u 16 inch velgen onder uw auto dan kunnen er alleen maar 16 inch banden gemonteerd worden, in de breedte en hoogte van de band kan soms wel wat veranderd worden.

Continental Michelin Uniroyal BFGoodrich
Sportiva Fulda GT Radial Firestone Falken
Yokohama Dunlop Bridgestone Wanli Gislaved
Nankang Infinity Vredestein Maxxis Kleber
Hankook Toyo Tires Nokian Tyres Goodyear Semperit